Специалитетите на един средиземноморски ресторант – тайната в готвенето на октопод

Средиземноморски ресторант разкрива тайната в готвенето на октопод

Октоподът е неизменна част от менюто на един средиземноморски ресторант. Счита се за братовчед на калмара, но изследванията показват, че е толкова интелигентен, че след внимателно изследване успява да отвори затворен буркан. Храната му се състои предимно от риби, раци, миди и скариди – същите тези продукти, които сме свикнали да виждаме в специалитетите на всеки средиземноморски ресторант.

Защо октоподът влиза в менюто на всеки средиземноморски ресторант?

Като изискан деликатес, месото на този морски хищник е много вкусно и предпочитано. За да запази обаче невероятния си вкус и свойства, то трябва да бъде правилно сготвено. Още при улова на октопода, гръцките рибари започват да го удрят срещу скалите, за да направят месото по-крехко. Като алтернативен вариант на това удряне, гърците ползват центрофугата на автоматичната пералня, която да им спести труда от ударите. Разбира се днес вече са изобретени и специални уреди, включващи преси, с помощта на които мускулите на октопода се отпускат и месото става много крехко и сочно.

 

Готвачите в средиземноморските ресторанти знаят тайната на приготвянето на крехкото месо от октопод. Една от тънкостите е пускането на коркови тапи във водата по време на варенето на месото. Причината за тази странност е това, че в корка има ензим, който спомага за по-крехкото месо.

Октоподът винаги се готви на слаб огън и се вари с различни подправки, преди да се изпече на скара, да се панира или изпържи. Продължителността на варене е около 40 – 50 минути. Опитните готвачи знаят, че ако месото се извади предварително, то става безвкусно, сухо и жилаво. Единствено ако екземплярът е по-млад или замразен, тогава термичната обработка трябва да е по-кратка.

Средиземноморски ресторант разкрива кои части от октопода са годни за консумация

Единствените части от октопода, които трябва да се изрежат и изхвърлят, са областта около човката, вътрешностите и очите. Не забравяйте да извадите цяла мастилената торбичка, чието съдържание се използва за приготвянето на други средиземноморски специалитети. Ако сте решили да приготвите октопод у дома, най-добре е да си купите почистен, което ще ви спести много усилия. За да разпознаете колко е пресен, трябва да проверите очите му. Наскоро изваденият от морето октопод е с бистри очи.

Разбира се най-добрият начин да вкусите автентична средиземноморска рецепта на октопод е, като посетите близък до вас средиземноморски ресторант.