Какво трябва да знаем при закопуването на нов апартамент?

Какви са основните стъпки при покупката на нови апартаменти?

Закупуването на нов апартамент е трудоемък процес, който изисква много време и посвещение. Необходимо е да се провежда оглед на много нови апартаменти, докато стигнете до желания, след което тепърва започват поредица от процедури, докато се осъществи покупко-продажбата.

За да ви запознаем с тази продължителна процедура, ще разгледаме тук основните стъпки, от които този процес се състои.

Процесът на закупуване на нови апартаменти

Стъпка 1: Преглед на всички налични нови апартаменти в сайтовете за имоти, вестниците и всякакви други източници, предлагащи информация за имотния пазар. За да спестите много време, ограничете търсенето до квартала, в който желаете да закупите вашия нов апартамент.

Стъпка 2: Използвайте онлайн търсачките, с които да ограничите критериите за търсене до желаните: например, желан брой стаи, квадратура, местоположение, цена и други.

Стъпка 3: Щом попаднете на подходяща оферта, изпратете запитване на продавача относно имота. В него помолете за по-подробна информация относно новите апартаменти, които той предлага.

Стъпка 4: След като се свържете с продавача и той потвърди наличността на избрания от вас апартамент, можете да организирате оглед на място. Няма как да разберете дали даден нов апартамент е за вас или не, без да  сте го погледнали лично. При огледа проверете за всякакви предимства и недостатъци на апартамента. За целта съставете предварителен списък, в който да отмятате отделните точки по време на огледа.

Стъпка 5: Ако апартаментът ви е допаднал, следва преговор За цената и всички необходими условия с продавача. Този етап е изключително важен, тъй като в него трябва да се подготви цялата необходима документация за сключването на покупко-продажбата. Тя включва проверка на собствеността, документи на имота, договори, експертни и правни услуги, сключване на сделката за плащане и други.

Стъпка 6: Капариране на имота, което ще гарантира, че този апартамент няма да бъде предлаган на други купувачи. Трябва да знаете, че депозитът, който давате на продавача, е невъзвръщаем и ако евентуално решите да откажете покупката, ще загубите стойността на този депозит. Капарирането не само ще резервира имота за вас, но и ще гарантира, че цената няма да бъде вдигната в последствие.

Колко време трае процесът по закупуване на нови апартаменти?

Ако ползвате услугите агенция за недвижими имоти, този процес обикновено трае един или два месеца. Ако предпочитате да търсите и да действате по покупко-продажбата сами, е много вероятно процесът да се удължи двойно или тройно.